FOLLOWERS GIGIH

HARTA KARUN AHMAD ALBAB

Friday, March 14, 2014

Wedding Preparation #3 : Borang Nikah (TERPALING PENTING)


Part paling penting dalam wedding preparation adalah submission of borang nikah. Borang nikah ni diperlukan menandakan sebelum berkahwin, kita perlu patuhi beberapa prosedur perkahwinan di Malaysia. Actually dulu pun aku pernah fikir, rukun nikah takde pun pasal borang-borang nikah ni semua. Asal cukup rukun jalan terus la. Nampak tak gelojoh sangat nak menikah. haha

Agak complicated sebenarnya nak uruskan pasal borang nikah. Yela, kau kena pergi ambil borang dia kat Pejabat Agama Islam terdekat. Lepas tu isi. Sediakan dokumen-dokumen semua. Lepas tu patah balik ke  Pejabat Agama Islam untuk submit pulak. Kena macam kat Johor ada interview pulak. Kena macam aku yang berhijrah kat KL ni. Kena ulang-alik KL-JB nak uruskan satu hal ni je.

TAPI, tu semua DULU. Sekarang ni zaman dah canggih bai. Kalau kau orang boleh shopping beli pampers kat Online Tesco tu main klik-klik je, nak submit borang nikah pun dah main klik-klik jugak. Canggih nokss. Aku suka. Aku suka. Kadang-kadang kita patut bersyukur dengan adanya teknologi ni. Cuma jangan terlalu taksub sangat dah la ye.

For Bride-to-be dari Johor dan yang akan bernikah di Johor, dah ada disediakan website untuk memudahkan urusan penghantaran borang nikah ni. Boleh klik ke sini untuk info.

Kalau nampak image serupa ni. Maksudnya korang di landasan yang betul. Just follow the step nak register tu semua, then In Shaa Allah, you will be in the right track. Cuma ada sedikit kesukaran-nya, bila mana after korang register, ID tak akan diaktifkan serta merta. Perlu ke Pejabat Agama Islam yang terdekat atau call je nombor yang tertera untuk pengaktifan. Agak leceh kan? 

Tapi sebenarnya ada tujuan dia buat macam tu. Sebabnya borang nikah hanya boleh diisi dalam tempoh 90 hari sebelum tarikh nikah. So kalau korang dah isi awal sangat nanti kan dah buat banyak kali. Tujuan kena call tu sebab nanti dia akan tanya korang nikah bila. Kalau dalam tempoh 90 hari baru dia akan aktifkan. Tapi nak call ni pun satu hal jugak. Harap bersabarlah ye sebab line engage memanjang. Fuh.Lepas dah isi semua akan keluar segala cheklist yang korang kena siapkan before submit and interview. Ada satu lagi benda penting kena buat. HIV Test. Ye paling gerun sebab kena cucuk jarum. Uwaaaaaa. Nangis laju-lajuBersambung nanti untuk proses HIV test. Sebab tengah tunggu tarikh sesuai untuk buat. Fuh. Siapa kata nak kahwin ni senang? Meh habaq kat cheq sini.


No comments:

Post a Comment

Cicakman, kluangman, spiderman, superman
Dah bace jemputlah bagi comment